Live streamen met iPhone
Welkom bij deze e-les live streamen en leuk dat je meedoet aan het MediaLab Live streamen, een samenwerking met Museum Hilversum. Tijdens deze workshop leer je de basisprincipes van filmen met je smartphone en hoe je een professionele live uitzending kunt maken op social media zoals YouTube, Facebook, Vimeo of je op je eigen website. Na de workshop ben je in staat om zelfstandig een professionele live uitzending te maken voor je eigen organisatie, zelfs met meerdere camera’s tegelijk.
Programma, locatie en tijden
Het MediaLab Livestreamen is opgebouwd uit vier delen:
- Een e-les opnametechniek en hulpmiddelen
- Een online praktijkles | dinsdag 9 juni 15.00 – 16.30 uur via Zoom
- Praktijkles | donderdag 11 juni 19.00 – 21.30 uur in Museum Hilversum
- Een e-les geschakelde live uitzending
In de e-les verderop deze pagina krijg je informatie over hoe je je iPhone klaar maakt voor live streamen en leggen we je uit welke basisprincipes belangrijk zijn voor het filmen. Tijdens de online praktijkles van volgende week demonstreren wij hoe je de streaming app op je telefoon gebruikt en hoe je een live uitzending op Facebook aankondigt, voorbereid en de koppeling maakt met de streaming app. De online les wordt opgenomen zodat je die later nog terug kan kijken. In het praktijkdeel, twee dagen later, leer je omgaan met randapparatuur zoals statief en microfoon en daarna gaan we de theorie oefenen. Later op de avond maak je samen met andere deelnemers een live uitzending vanuit Museum Hilversum. We sluiten het praktijkdeel af met een demonstratie hoe je met meerdere iPhones en iPad een geschakelde meercamera live uitzending maakt. Tot slot ontvangt je een e-les waarin je aan de hand van tutorials leert om zelf een geschakelde live uitzending te maken.
Deel 1 | Opnametechniek en hulpmiddelen
De iPhone
Je werkt tijdens de workshop met je eigen iPhone. Let op dat dit minimaal een model 6s of nieuwer is.
Wanneer je een live uitzending gaat maken met je telefoon zorg dat je dan minimaal 2,5 Gb aan vrije ruimte op je telefoon beschikbaar hebt voor de opslag van video. Verwijder desnoods oude foto’s of video’s. Verder is een volle accu van belang omdat video maken behoorlijk veel energie kost.
Switcher Studio
Voor live streamen maken we gebruik van streaming software.
Live streamen naar Social Media kan eenvoudig met de betreffende Social Media app zoals Facebook, LinkedIn of Twitter. Maar voor een professionelere uitzending waarbij je meer controle wilt over opnames, audio en je ook andere video’s, titels, afbeeldingen of presentaties wilt toevoegen tijdens de uitzending heb je een speciale app nodig. Wij leren jullie werken met de app Swichter Studio, deze app is speciaal ontwikkeld voor live uitzendingen met de iPhone en iPad.
Live uitzending met meerdere camera’s (iPhones)
Met Switcher Studio maak je net zo makkelijk een live uitzending met één iPhone als een live uitzending met negen iPhones die geschakeld worden via een iPad. Dan heb je dus een zgn. meercamera registratie. Tijdens het praktijkdeel ga je eerste ervaren hoe het is om met 1 camera een live uitzending te maken en daarna demonstreren wij hoe je een meercamera registratie maakt.
Switcher Studio is overigens een betaalde app waarop je een abonnement afsluit. Bij het aanmaken van een account bij Switcher kan je de app wel gedurende 14 dagen gratis testen. Tijdens deel 2, de online praktijkles gaan jullie zelf de app installeren en een account aanmaken.
Kijk alvast op de website van Switcher Studio voor meer informatie.
Opnametechniek en hulpmiddelen
In de volgende tutorial leer je een aantal basisprincipes voor het filmen die je nodig zult hebben voor het praktijkdeel.
Probeer na het kijken van deze tutorial de opnametechnieken te oefenen, dat kan prima met de standaard camera/video app op je telefoon.
Deel 2 | Gezamenlijke online les
Voor de gezamenlijk online les van dinsdag 9 juni via Zoom, ontvang je later deze week een uitnodiging.
Er is dan ook gelegenheid tot het stellen van vragen over deze e-les.
Afstand- en hygiëne maatregelen
Voor de praktijk bijeenkomsten hanteren we een aantal en hygiëne- en afstandsmaatregelen. Naast de persoonlijke hygiëne vragen wij iedereen om zijn/haar telefoon goed te ontsmetten. Wij werken met projectie op televisieschermen dus het is niet nodig om dicht bij elkaar te staan. Ook bij de praktijkoefeningen kan iedereen de nodige afstand bewaren. Wanneer wij iemand op zijn/haar telefoon moeten assisteren dan projecteren wij de telefoon op groot scherm.