Voorbereidingen workshop

Fijn dat je meedoet aan de workshop live streamen. Tijdens deze workshop leer je de basisprincipes van filmen met je smartphone en hoe je een professionele live uitzending kunt maken op social media zoals YouTube, Facebook, Vimeo of je op je eigen website. Na de workshop ben je in staat om zelfstandig een professionele live uitzending te maken voor je eigen organisatie, zelfs met meerdere camera’s tegelijk.

 

Programma en locatie

De workshop wordt gegeven op maandag 28 september in het Drents Museum.

9.30 uur – Inloop
10.00 uur – Start workshop ochtendprogramma
12.30 uur – Lunch
13.00 uur – Middagprogramma
16.00 uur – Afronding

In het ochtendprogramma leer je de basisprincipes van filmen, leer je werken met de app en ga je het filmen oefenen.
Na de lunch leer je in teamverband een geschakelde live uitzending maken met meerdere iPhones en de iPad en ga je de rol van presentator, cameraman of regisseur ervaren. We laten zien hoe je zo’n uitzending voorbereid en je gaat dit in de praktijk oefenen. Verder laten we zien hoe je een intro voor je live uitzending kan filmen en monteren op je iPhone. En we sluiten de dag af met een echte live uitzending op Facebook die je samen met je collega’s als team gaat maken over de tijdelijke presentatie van Saskia Boelsums. Deze uitzending is niet voor publiek en fouten maken is geen enkel probleem. 🙂

Apparatuur

Je werkt tijdens de workshop met je eigen iPhone, minimaal een model 6s en iOS 13 of nieuwer. Heb je geen iPhone, geen punt, we weten inmiddels dat meer dan de helft van de deelnemers een iPhone heeft en dat is voldoende. Beschik je over een iPad, dan kan je deze ook meenemen. De iPad wordt gebruikt voor een zgn. geschakelde live uitzending met meerdere camera’s maar is ook handig om tijdens de workshop te oefenen met instellingen.

Wanneer je gaat filmen met een iPhone zorg dat je dan minimaal 2,5 Gb aan vrije ruimte beschikbaar hebt voor de opslag van video. Verwijder desnoods oude foto’s of video’s. Verder is een volle accu van belang omdat video maken behoorlijk veel energie kost.

Switcher Studio

Wij gebruiken voor live streamen speciale streaming software.
Je kan ook direct live streamen met Social Media apps zoals Facebook, LinkedIn of Twitter. Maar voor een professionelere uitzending waarbij je meer controle wilt hebben over opnames, audio en je ook andere video’s, titels, afbeeldingen of presentaties gaat toevoegen tijdens de uitzending heb je een speciale app nodig. Wij leren jullie werken met de app Swichter Studio, deze app is speciaal ontwikkeld  voor live uitzendingen met de iPhone en iPad.

Je kan de app Switcher Studio alvast vanuit de Appstore op je iPhone installeren. Tijdens de workshop gaan we een account aanmaken en dan is de app 14 dagen lang als trial te gebruiken. Meer daarover vertellen we tijdens de workshop. Zorg ook dat je je Apple ID en password voor de Appstore beschikbaar hebt.

 

Voorbereiding live uitzending

In de aanloop van deze workshop is met Rianne Schoonderbeek besproken dat twee groepen van 6 personen ieder een live uitzending gaan verzorgen van ongeveer 15 minuten van de tijdelijke presentatie van Saskia Boelsums. Een presentator/presentatrice en een conservator laten samen een deel van de collectie zien, er worden vragen gesteld en de conservator vertelt. Rianne zal deze week een paar deelnemers vragen om alvast over onderstaande na te denken:

  1. Thema, de centrale vraag die tijdens de uitzending wordt beantwoord.
  2. Formuleren van een aantal vragen voor de conservator.
  3. Kiezen van max 8-10 foto’s die tijdens de uitzending worden getoond.

Tot slot

Zijn er technische vragen over de voorbereidingen van de workshop dan kan je contact opnemen met Arjan van Genderen van Ons Werk via mail@onswerk.tv of 06-27 88 28 18.

Veel succes met de voorbereidingen en tot binnenkort.